This document is for end users and informs about the login process and consent. It is only available in Norwegian.

Innlogging

Hvis du skal logge inn på en applikasjon gjennom Dataporten, vil det skje på denne måten:

 • Du går til applikasjonen gjennom din pc, nettbrett eller mobil.

 • Du starter innlogging, enten automatisk eller ved at du trykker på en innloggingsknapp.
 • Du får opp en side med konto-valg. Her må du velge hvordan du skal logge inn.
  • Den første gangen du logger på en ny datamaskin, må du velge innloggingsmetode; f.eks. Feide, ID-porten eller gjesetebrukerløsning.
  • Etter den første gangen, får du opp en snarvei for å komme direkte til den innloggingen du valgte.
 • Nå kommer du til selve innloggingssida. Hvis du valgte Feide-innlogging, kommer du til den vanlige Feide-innloggingen, og likedan for ID-porten og andre innloggingsmetoder.
 • For noen applikasjoner vil du nå komme til samtykkesida hvis det er første gang du logger inn.

Første gang du logger inn på en applikasjon fra en ny datamaskin, må du velge hvilken brukerkonto du vil logge inn med. Her kan du velge din høgskole/universitet for å komme til Feide-innlogging. Du kan også velge andre innloggingsmåter som ID-porten, Facebook, Twitter etc dersom applikasjonen tillater slik innlogging.

Dataporten sorterer lista over høgskoler og universiteter basert på hvor de befinner seg i forhold til deg. I tillegg er hver skole presentert med logo i tillegg til navn. På den måten blir det enklere for deg å finne riktig skole. Det er også mulig å søke etter navnet på skolen din hvis den ikke dukker opp.

Merk at du i boksen øverst til høyre kan velge å ikke huskes til neste gang. Dette er nyttig hvis du sitter på en delt datamaskin.

Dersom du har logget inn på applikasjoner med Dataporten tidligere, vil en eller flere brukerkontoer vises i en kontovelger. Dette er snarveier som sender deg rett til pålogging.

Merk at du enkelt kan fjerne disse snarveiene hvis du f.eks. sitter på en delt datamaskin.

Selve innloggingen

Selve innloggingen foregår utenfor Dataporten. Innloggingsbildet vil variere etter hvordan du velger å logge inn: Feide, IDporten, sosiale nettverk, etc.

De fleste brukere vil bruke Feide-innlogging, og kommer til det kjente innloggingsbildet til Feide. Feide vil fortelle deg at du logger inn på tjenesten Dataporten.

Samtykke

Før du er helt ferdig med innloggingen, må applikasjonen godkjennes. Dette gjøres enten av deg, gjennom samtykke, eller det er gjort på forhånd av en administrator ved din høgskole/universitet. At applikasjonen godkjennes, betyr at noen går god for at applikasjonen kan motta informasjon om deg som sluttbruker.

Les mer om personvern og informasjonssikkerhet i Dataporten.

Et eksempel på en samtykkeside:

Samtykke

Første gang du logger på med ID-porten, Facebook, Twitter el.l., vil du på samtykkesiden bli bedt om å godta personvernerklæring for bruk av Dataporten. Merk at dette ikke gjelder ved Feide-pålogging.

Min Side får du oversikt over:

 • hvilken informasjon om deg som er lagret i Dataporten
 • hvilke tjenester du har samtykket til å bruke, og mulighet til å trekke tilbake samtykke
 • hvilke tjenester din høgskole/universitet har godkjent bruken av

Minside